De taken van een minister

Iedere minister is dagelijks bezig met opdrachten geven aan ambtenaren, verslagen en rapporten lezen en laat hij onderzoeken instellen naar nieuwe ontwikkelingen op zijn terrein. Zo wil bijvoorbeeld de minister van defensie graag op de hoogte blijven van het verschijnen van de allernieuwste straaljagers. Kortom, de minister is de grote baas op zijn departement. De secretaris-generaal staat dus onder de minister.

Toch moeten we iets heel goed begrijpen. Een minister is niet almachtig. Het is niet zo dat een minister met niets en niemand rekening hoeft te houden. Om te beginnen moet hij zich aan de bestaande wetten houden. Zoals iedere burger in Nederland dat moet. Maar een minister kan wel iets meer doen. Als hij een bestaande wet op zijn terrein niet goed vindt dan kan hij een nieuwe maken. Natuurlijk doen zijn ambtenaren hier het meeste werk voor. Ook kan de minister niet in zijn eentje beslissen dat deze nieuwe wet in Nederland moet worden ingevoerd. Gelukkig maar.

Artikel: "Donner verbijstert de Kamer"

Artikel: "Minister worstelt met 'cultuur rond wietteelt'"

Zo moet hij dit nieuwe wetsvoorstel met zijn collega-ministers gaan bespreken. Minstens ťťn keer in de week, in ieder geval op vrijdag, vergaderen de ministers op het Catshuis in Den Haag. Dat is vlakbij het Congresgebouw en het Omniversum. Dit Catshuis is de officiŽle ambtswoning van de minister-president. De echte woning van de huidige minister-president staat elders.

Artikel: "Penthouse als onderkomen premier"

Als alle ministers in vergadering bijeen zijn dan zeggen we dat de ministerraad vergadert. Iedere minister moet daar zijn ideetjes, zijn beslissingen en de manier waarop zijn beslissingen worden uitgevoerd uitleggen en verdedigen. Hij moet als het ware zijn beleid verdedigen tegenover zijn collega-ministers. Want ministers werken niet op eigen houtje.

Als bijvoorbeeld de minister van Verkeer en Waterstaat een weg wil laten aanleggen door een natuurgebied, dan kan zijn collega-minister die het milieubeheer in de gaten houdt daar tegen protesteren. Of misschien vindt de minister van FinanciŽn de weg wel te duur. Samen moeten ze dan uit de problemen komen. Dat gaat de ene keer wat makkelijker dan de andere keer. De minister-president speelt bij het oplossen van deze problemen een grote rol.

Los van alle ministeries zijn er in Nederland ook ministers van staat. Dit is een eretitel voor het leven die wordt toegekend aan belangrijke politici die geen minister of iets dergelijks meer zijn. Zij kunnen om advies worden gevraagd.

Artikel: "Hans van den Broek minister van staat"

Wil je weten wat er op dit moment over het regeringsbeleid in de pers en op tv verschijnt? Klik dan op een van deze links:
www.nrc.nl
www.volkskrant.nl
www.ad.nl
www.telegraaf.nl
www.haagschecourant.nl
www.omroep.nl/nos/nieuws/dossiers