Politieke partijen, waarom eigenlijk?

Wie lid wil worden van de Eerste of de Tweede Kamer moet lid worden van een politieke partij of er zelf eentje oprichten.
Een politieke partij is een vereniging van mensen, die ongeveer dezelfde opvattingen heeft over hoe het land bestuurd moet worden. Dus dezelfde opvattingen over hoe problemen van politieke, maatschappelijke, financiėle, economische en culturele aard zouden moeten worden opgelost.
Een politieke partij heeft daarom dan ook een partijprogramma. In dit partijprogramma staat in grote lijnen hoe de partij denkt over allerlei problemen. Ben je het eens met dit programma, dan kun je lid worden van die partij of op die partij stemmen als er verkiezingen zijn.
Een politieke partij, in een democratisch land, is dus een middel om je politieke wensen bij de regering duidelijk te maken. In Nederland zijn ongeveer 10% van de burgers lid van een politieke partij en ongeveer 70% brengt zijn stem uit op een politieke partij als er verkiezingen zijn. Uiterįįrd bestaat in Nederland ook de mogelijkheid om zelf een politieke partij op te richten, bijvoorbeeld om de lessen staatsinrichting in de praktijk te gaan brengen! Klik hier voor een overzicht van alle websites van de politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer (met aantal zetels).

Artikel: "Subsidie belangrijke geldstroom partijen"